ما أَفاءَ اللَّهُ عَلى رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرى فَلِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِی الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکینِ وَ ابْنِ السَّبیلِ کَیْ لا یَکُونَ دُولَةً بَیْنَ الْأَغْنِیاءِ مِنْکُمْ وَ ما آتاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدیدُ الْعِقابِ (سوره حشر/ 7)
آنچه خداوند (به عنوان فىء) از (اموال) اهل شهر و روستاها (بدون پیکار) به رسول و پیغمبرش باز گرداند، پس آن متعلق به خدا و پیغمبر و خویشان او و یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان است، تا میان ثروتمندان شما دست به دست نگردد و آنچه را فرستاده ما به شما داد (از احکام و معارف و اموال) بگیرید و از آنچه شما را منع و نهى کرد باز ایستید، و از خدا پروا نمایید، که خداوند سختکیفر است. (سوره حشر/ 7)
با استناد به آیه فوق اقتصاد حقیقی زمانی محقّق می شود که ثروت تنها در دست عده ای خاص گردش پیدا نکند و چنین نباشد که عموم جامعه از آن بی بهره و فقط در حدّ قوت لا یموت داشته و برای حدّاقل زندگی با مشکلات دست و پنجه نرم کنند . همچنین سیاست امیرالمومنین علیه السّلام در راستای تحقق عدالت اجتماعی و اقتصادی ، رسیدگی به حال محرومان بوده که مساوی است با کم کردن سود سرشار و ثروت افسار گسیخته برای ثروتمندان . چنانچه حضرت در مورد نحوه تقسیم ثروت در دوران حکومت خود چنین می فرمایند : " لَمْ أَجْعَلْهَا دُولَةً بَیْنَ الْأَغْنِیَاء ". " من اموال را میان ثروتمندان به گردش نینداختم ".
( الکافی 8 58 خطبة لأمیر المؤمنین ع ..... ص : 58 )
کلمات کلیدی: